geld

Hallo en welkom op mijn website. Vandaag gaan we het hebben over geld! Je kent vast wel het geld van nu. Zoals de 2 euro, 1 euro, 50 cent, 10 cent enzovoort. de euro bestaat nog niet heel lang of zo. Het is pas ontworpen in 1 januari 2002. Maar we gaan terug in de tijd. We gaan namelijk terug naar voor 2002. dat is de tijd van de guldens en de kwartjes. Daar heb ik een paar uitdrukkingen en betekenissen over gevonden. Als je verder leest kom je er achter.

De geschiedenis van de gulden.

De geschiedenis van de gulden begint in Italië in de stad Florence. In de 13e eeuw. De stad maakt in 1252 als eerste een nieuwe gouden munt. de fiorino d’oro (Florijn). hij is vernoemt naar de lelie uit het stadswapen. De Gouden florijn - Wikipedia Florentijnse munt word al snel bekent. en andere landen doen Italië na. zo ontstaat de gulden. (De euro bestaat al vanaf 1 januari 2002).

Hoe heette de munten (guldens).

De guldens heette natuurlijk niet allemaal guldens. Zo is net zoals bij de euro 100 cent een gulde. Hier heb je een paar voorbeelden.

-5 cent heette een stuiver.

-10 cent heette een dubbeltje.

-25 cent had meerderde namen kwartje, heitje en een maffie.

-100 cent had ook meerderde namen zoals natuurlijk de gulde, joet, piek en een juut.

-250 cent had ook meerderde namen zoals de rijksdaalder, knaak en een riks.

1 gulden 1968, Nederland - Munt waarde - uCoin.net

-5 gulde.

-10 gulde.

-25 gulde was een geeltje.

-dan hadden we natuurlijk nog de 50 gulde.

-en de 100 gulde die heette een meier.

-en 250 gulde heette een vuurtoren

 

conclusie: De guldens zijn een best interessant onderwerp. Ik weet natuurlijk niet wat anderen mensen hier van denken ik weet ook niet of jij dit leuk vind. Ook voor een spreekbeurt raadt ik je dit aan om als onderwerp te gebruiken. En succes er mee en uit er mee.

 

Bronnen:

https://www.knm.nl/geschiedenis-van-de-gulden/nl/news/398/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_florijn

https://nl.ucoin.net/coin/netherlands-1-gulden-1968?cid=12065

 

Geplaatst in Taal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *