Panem et circenses

Wat betekent panem et circenses?

 

Welke taal is dit?

De taal van deze gekke woorden is Latijn. Latijn is een hele oude taal van vroeger. Latijn was de taal van het Romeinse rijk. in de Romeinse tijd werd Juvenalis ook geboren ( lees meer over hem in het volgende kopje ) hij is de bedenker van deze uitdrukking, daarom is het dus latijn! Ga jij later naar gymnasium dan ge jij waarschijnlijk latijn leren, dus dan weet je er alvast iets over te vertellen.

 

Wie heeft dit bedacht?

De bedenker van deze uitdrukking is de Romeinse schrijver Juvenalis, hij leefde van ongeveer 60-140 jaar na christus. de uitdrukking was beledigend bedoeld en werd gebruikt om de dingen aan te geven waarmee het Romeinse volk tevreden werd gehouden. In het Romeinse rijk waren dat brood en spelen. In de Romeinse tijd waren de kosten om te eten en te leven heel hoog, er dreigde een hongersnood en dit wilden de keizers voorkomen, daarom begonnen de keizers 71 jaar voor Christus met het uitdelen van gratis brood en spelen zoals paarden en wagenrennen, worstelwedstrijden en gevechten tussen dieren en mensen of tussen twee dieren. zo bleef het volk rustig. Zolang er brood werd uitgedeeld en spelen werden georganiseerd was het volk blij. Ze wisten toch niet wat ze anders moesten.

 

Conclusie

De uitdrukking Panem et circenses vertaald in het Nederlands “brood en spelen” wat letterlijk eten en amusement betekent. De uitdrukking werd gebruikt om aan te geven dat het volk rustig werd gehouden door het uitdelen van gratis voedsel en vermaak zodat de mensen de spreekwoordelijke oogkleppen ophielden voor het verval van het Romeinse rijk. Juvenalis verwees ermee naar gratis voedseluitdelingen en voorstellingen in het circus of het amfitheater. Het amfitheater is een open ovaal gebouw waar in de Romeinse tijd gevechten met bijvoorbeeld dieren┬á of mensen gehouden.

 

 

Mening

eerlijk gezegd zou ik deze uitdrukking niet gebruiken. hij is wat raar, en waar zou ik voor moeten gebruiken! en ik gebruik geen uitdrukkingen maar meer woorden.

 

 

Dit was het artikel van deze week doei allemaal!­čśś

 

Bronnen:

onzetaal.nl

wikikids.nl

encyclo.nl

Geplaatst in Artikelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *