Adamsappel

Adamsappel is de alledaagse naam voor de prominentia laryngea, het naar voren uitstekende gedeelte van het schildkraakbeen (cartilago thyreoid). Onder invloed van mannelijke geslachtshormonen groeit het schildkraakbeen in de puberteit sterk, waarbij de adamsappel naar voren uitgroeit. Daarom is met name bij mannen de adamsappel duidelijk zichtbaar. Enkele millimeters onder de adamsappel zit de voorste aanhechting van de stembanden.es) dat als een verhevenheid midden voor in de hals zichtbaar is.

Het woord adamsappel komt van de bijbel. Adam en Eva  stonden bij de boom van kennis en kwaad dat was de enige boom waar ze niet van mochten plukken, als ze dat wel deden werd god kwaad. Maar er was een slang/duivel en die haalde ze over om het te plukken. Maar toen bleef er bij Adam een stukje in zijn keel hangen. Zo is de adamsappel ontstaan. Maar de adamsappel is alleen bij mannen groter want Adam is een man. De adamsappel kan ook normaal gegroeid zijn. Hoewel het woord ‘appel’ in het Bijbelboek Genesis niet voorkomt, wordt de gewraakte vrucht doorgaans omschreven als een appel. Waarschijnlijk is daarom de Latijnse soortnaam van de appel ‘malus’, hetgeen ook ‘slecht’ betekent.[1] In verschillende talen wordt eenzelfde aanduiding gebruikt: Adam’s apple (Engels), pomme d’Adam (Frans), Adamsapfel (Duits) of pomum Adami[2] (medisch Latijn. Onder invloed van mannelijke geslachtshormonen groeit het schildkraakbeen in de puberteit sterk, waarbij de adamsappel naar voren uitgroeit. Daarom is met name bij mannen de adamsappel duidelijk zichtbaar. Enkele millimeters onder de adamsappel zit de voorste aanhechting van de stembanden. Onder invloed van mannelijke geslachtshormonen groeit het schildkraakbeen in de puberteit sterk, waarbij de adamsappel naar voren uitgroeit. Daarom is met name bij mannen de adamsappel duidelijk zichtbaar. Enkele millimeters onder de adamsappel zit de voorste aanhechting van de stembanden. dat was het over de adamsappel.

 

Simme keuning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.