Panem et Circenses

Taal

De uitdrukking Panem et Circenses is geschreven in het latijn. Andere Latijnse uitdrukkingen zijn: Alter ego en Et Cetera. Latijn is een taal die niet meer word gesproken. De taal werd oorspronkelijk gesproken door de latijnen. Het bekendste Latijnse volk dat ook latijn sprak, waren de romeinen.  De latijnen waren een volk dat vanaf  de eerste duizend jaar voor Christus in de plaats Latium woonden, wat nu het Italiaanse Lazio is.

Betekenis

Panem et Circenses betekent eten en vermaak.  De uitdrukking wordt vaak spottend gebruikt met de betekenis: De dingen waarmee je het volk tevreden houdt. Bijvoorbeeld: geef het volk brood en spelen en het volk blijft kalm.

Bedenker

Panem et Circenses is bedacht door Juvenalis.

Zijn volledige naam is    Decimus lunius luvenalis. Juvenalis was een grote Romeinse dichter. Hij verwees met zijn uitdrukking naar gratis voedsel en gratis voorstellingen. Een andere bekende spreuk van Juvenalis is Mens sana in corpore sano. Het betekent: Een gezonde geest in een gezond lichaam. Van Juvenalis zijn leven is weinig bekend.

Mening

Ik vond dit onderwerp niet superleuk, maar wel interessant. Het was niet heel erg lastig om informatie te zoeken.

Conclusie

Panem et circenses betekent brood en vermaak, en de uitdrukking verwijst naar de dingen waarmee je het volk tevreden houdt. Het is een uitdrukking uit de Latijnse taal.

 

Bronnen

Wikipedia.nl

OnzeTaal.nl

citaten.net

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.